Wat gaat de gemeente daarvoor doen?
Participatie
Bewoners en andere belanghebbenden worden in een vroeg stadium betrokken bij nieuwe ontwikkelingen. Hierbij wordt duidelijk gecommuniceerd over de kaders en regels die laten zien wat de mogelijkheden zijn. De mogelijkheden – of het gebrek eraan - bepalen in belangrijke mate de trede van participatie. Het communicatiedoel is om met het juiste participatieniveau, de juiste boodschap en de juiste middelen met alle belanghebbenden in contact te komen. De gemeente staat open voor challenges in het kader van het Right to Challenge. Ook worden bewonersinitiatieven ondersteund vanuit de verschillende vakafdelingen. Om participatie te bevorderen wordt gezocht naar kansen om fysieke en sociale projecten met elkaar te verbinden, de betrokkenheid van bewoners te vergroten en de sociale samenhang in een wijk te stimuleren. De Omgevingswet kent een belangrijk participatie-element. De organisatie werkt er hard aan om dat goed in te bedden.
Goudse wijkteams
De Goudse wijkteams ontvangen jaarlijks € 3.000 als werkbudget voor communicatie en kleine uitgaven. De inzet van het extra budget, wat beschikbaar was voor activiteiten die bijdragen aan de maatschappelijke opgaven op het gebied van veiligheid, leefbaarheid, energietransitie en groen, zal na 2020 geëvalueerd worden.
De gemeente bekijkt in goed overleg met GoudApot hoe het concept ieder jaar verder kan worden ontwikkeld. GoudApot bereikt een brede groep van oude en nieuwe initiatiefnemers. Het budget van € 240.000 wordt jaarlijks nagenoeg volledig besteed aan zeer diverse activiteiten. Het bestuur van GoudApot zoekt naar een goede manier om ruimte te geven aan zowel terugkerende activiteiten als aan nieuwe initiatieven. In de aanloop naar de viering van Gouda 750 jaar zal er afstemming plaatsvinden tussen GoudApot en met het nog op te richten fonds Gouda750.
Samenwerking met Gouda Bruist
Gouda Bruist biedt een platform en een netwerk aan iedereen die in de stad actief is. Ongeveer 2.000 leden zijn actief op goudabruist.nl en maken gebruik van de activiteitenagenda, de sociale kaart en het platform. Voor de gemeente ontwikkelt Gouda Bruist op een aantal thema's nieuwe ideeën en methoden om participatie te bevorderen.
De gemeenten Alphen aan den Rijn, Gouda en Woerden werken al geruime tijd samen in een netwerkconstructie. Eind 2016 verankerden zij diverse samenwerkingsafspraken in een bestuursakkoord met de provincie Zuid-Holland, onder meer op het terrein van bodemdaling, toerisme en vervoer en een jaar later vonden alle partijen elkaar bij de aanpak van diverse projecten in het kader van Gebiedsgericht werken. In 2018 is de samenwerking verder geïntensiveerd en is een aanvraag ingediend, samen met nog vijf andere overheden, voor een regiodeal rondom bodemdaling en 2019 heeft onder meer in het teken gestaan van de invulling en ondertekening van deze deal.
In 2021 en verder zetten Alphen aan den Rijn, Gouda en Woerden weer volgende stappen. In elk geval werken ze aan een nieuwe, meerjarige agenda, als basis voor de samenwerking. Dit gebeurt in nauwe afstemming met de omliggende gemeenten.
Daarnaast zal de uitvoering van de regiodeal de komende jaren een belangrijk speerpunt blijven. Vanuit Gouda zijn twee specifieke projecten aangedragen, met als doel deze onder de vlag van de regiodeal uit te voeren, namelijk (1) het opzetten van een kennis- en expertisecentrum bodemdaling, waarbij de eerste stap is om een (sluitende) businesscase te maken en (2) het vervaardigen van een toolbox voor historische steden met een zakkende bodem. Over de voortgang in de uitvoering van alle projecten onder de regiodeal vindt periodiek overleg plaats met de Rijksoverheid.
Tot slot werken Alphen aan den Rijn, Gouda en Woerden in 2021 aan een bidbook met als doel om het VNG-congres in 2023, in deze regio te organiseren (vanwege corona is dit een jaar verschoven). In de kadernota 2021 (die medio 2020 wordt vervaardigd) zal nader ingegaan worden op de benodigde financiële middelen, mocht de VNG besluiten het congres in het AGW-gebied te laten plaatsvinden. Het besluit van de VNG zal bekend worden gemaakt op het VNG-congres in 2021.
Ook voor versterking van kaas als streekproduct is regionale samenwerking belangrijk. Samen met Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard en Woerden en private partijen willen we Cheese Valley doorontwikkelen.
Samenwerking in de regio Midden-Holland
In de regio Midden-Holland staat in 2021 de verdere uitvoering van de nieuwe strategische agenda centraal ‘De kracht van Midden-Holland: regio van verbinding’.
In deze agenda is een aantal inhoudelijke accenten en speerpunten benoemd, namelijk:
Toekomstvisie
In 2018 besloot de gemeenteraad van Gouda tot de start van een traject om te komen tot een toekomstvisie voor Gouda, een beeld van Gouda in 2030, bedoeld om te inspireren, richting te geven en als basis te dienen voor toekomstig handelen. In 2019 is deze visie opgeleverd en vastgesteld, onder de noemer ‘Gouda ligt goed’. De Toekomstvisie is een leidraad in de strategische keuzes die de gemeente maakt. In deze visie is ook een paragraaf opgenomen over regionale samenwerking (paragraaf 5 van deel II), met als titel ‘groter denken en positie kiezen’. In 2021 zal deze paragraaf nader geconcretiseerd worden. Dat betekent onder meer dat een verkenning plaatsvindt naar nieuwe mogelijke strategische allianties op grond van inhoudelijke opgaven.
De volgende onderwerpen worden in 2021 raadsbreed opgepakt:
Samen met de raad wordt gewerkt aan raadsbreed werken in de stad Gouda volgens de door de raad vastgestelde startnotitie met de doelen en uitgangspunten. De intentie van raadsbreed werken is om meer betrokkenheid en draagvlak voor het democratisch proces en de besluitvorming te creëren en als college en raad samen met de stad op te trekken.
De onderwerpen die betrekking hebben op de gemeentelijke organisatie zijn ondergebracht in de paragraaf bedrijfsvoering.
Aanpassing in jaarlijkse verslaglegging over de informatiehuishouding
De Archiefwet 1995 verplicht gemeenten en intergemeentelijke organen om archiefbescheiden in goede, geordende en toegankelijke staat te brengen en te houden. Over de uitvoering van de Archiefwet dient het college van B en W zich in de eerste plaats te verantwoorden aan de gemeenteraad. De provincies maken van de verantwoordingsinformatie voor de raad gebruik bij het uitoefenen van het interbestuurlijk toezicht.
De afgelopen jaren gebeurde deze verslaglegging jaarlijks middels een KPI-rapportage. Momenteel zijn er meerdere aanleidingen om het rapporteren in het kader van interbestuurlijk toezicht tegen het licht te houden. Allereerst is er een nieuwe uitgave van de VNG-handreiking uitgekomen in april 2020. Een tweede aanleiding is een professionalisering van het archieftoezicht door het Streekarchief Midden-Holland, welke als input kan dienen voor de KPI-rapportage. Tot slot is er de wens om de frequentie van rapporteren te verlagen.
Naar aanleiding daarvan zijn de volgende veranderingen in werking getreden: